Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2014 16:10 - Дора Габе, Боян Пенев, Елисавета Багряна-един любовен триъгълник от миналия век
Автор: precoria Категория: Изкуство   
Прочетен: 4521 Коментари: 11 Гласове:
33

Последна промяна: 13.02.2014 17:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Боян Пенев разделя и обединява Багряна и Дора Габе цели 60 години
  • image
"Дали съм била щастлива?... Имах богат живот." Така завоалирано отговаря Елисавета Багряна на един от най-често задаваните й въпроси. Печалният факт, който й отнема усмивката, е драматичният развой на любовта й с Боян Пенев.

Той напуска Дора Габе заради шеметната си връзка с Амазонката, както наричат Багряна.

Страстната любов с професора е само част от приликите в техните превратни съдби. И двете поетеси са обаятелни и талантливи, и двете започват пътя си към известността с подкрепата на легендарни мъже.

Дора Габе е поощрявана да пише стихове от Яворов - влюбен в нея, преди да се запознае с Мина Тодорова и Лора Каравелова.

По същото време тя е ухажвана от Боян Пенев, който разпалено я убеждава, че само той може да я направи щастлива. Подвластна на ерудицията и силния му характер, Дора Габе решава да се венчаят през 1909 г., но само след няколко години се разочарова – литературоведът не е равнодушен към чара на студентките си, а през 1917 г. дори заживява с Олга, дъщерята на проф. Любомир Милетич.

По това време Багряна вече е публикувала първите си стихове в сп. „Съвременна мисъл” след застъпничеството на Йордан Йовков, който е впечатлен от снежнобялото й лице с изящни черти.

Но тя усеща, че той не е точният мъж за нея, уверена е, че двама творци, вечно витаещи в облаците, не могат да създадат стабилен дом.

Затова дава ръката си на капитан Иван Шапкарев, син на известния фолклорист Кузман Шапкарев.

Бракът им изглежда хармоничен до деня, в който Багряна разбира, че тетрадката със стихове, която крие под покривката на кухненската маса, е изгорена от съпруга й.

Да бъде само домакиня, без да може да твори, й изглежда по-страшно от затвор и затова избира скандална за времето си стъпка – да се разведе.

До същото решение стига и Дора Габе.

Но тя не предполага, че последната капка на търпението й ще бъде неочакваната любов между Боян Пенев и Багряна.

Двамата откриват във връзката си всичко: страст, интелектуален диалог и общи духовни интереси. Увереността им, че са намерили идеалната си половинка, е толкова голяма, че без колебание загърбват клюките, завистта и упреците, полепнали като кални пръски върху тях.

Затова през 1925 г. заминават за Бретан, където прекарват най-идиличните дни в живота си.

Когато се връщат, започват ентусиазирано да подготвят сватбата си. Тя е насрочена скоро след развода на Боян Пенев с Дора Габе, но броени дни преди това той влиза в болница заради операция на апендикса. На следващия ден Багряна отива да го посети и успокоена от лекарите, че всичко е перфектно, обмисля сватбената си рокля.

Но вместо нея слага жалейка – професорът умира на 25 юни 1927 г.

От този момент нататък между нея и Дора Габе има негласен спор: коя има повече право да се нарече негова вдовица?

Всяка за себе си е убедена, че именно тя е била голямата любов на професора.

На многото рецитали и приеми, които посещават заедно, двете поетеси успяват да покажат хладнокръвие и взаимно уважение. Но дали наистина е било така?

Станка Пенчева си спомня: "Не мога да кажа, че се обичаха, но твърдя, че не можеха една без друга; не се мразеха – но скрита под натрупана с годините пепел още мъждукаше тиха вражда, тайно съперничество.

Да бъдем справедливи: Багряна се въздържаше да каже нещо лошо за Дора Габе, но виж обратното… Всъщност това бяха дребни заяждания: за това, че "Лиза винаги е била широчка в ханша…", че "тя все закъснява…".

Тази вражда неочаквано избухна заради двутомника на Блага Димитрова и Йордан Василев "Младостта на Багряна: Дни черни и бели" и по-точно – заради страниците, посветени на връзката между Боян Пенев и Багряна.

"Да пишат това при жива вдовица – възмущава се Дора Габе. – И печатат неговите писма до нея – че аз ако река, какви писма мога да извадя".

Багряна си мълчеше, но когато веднъж съвсем плахо се докоснах до този въпрос, тя наруши измереното си спокойствие и живо откликна (види се, доста й се беше насъбрало): "Непрекъснато говори против мене. Аз никога нищо не казвам за нея, а тя винаги е гледала да ме клъвне".

За дискретността на Багряна разказва и нейният кръщелник Георги Попов:

"Като млад журналист често пъти съм я подпитвал за някои по-потайни, по-интимни нейни преживелици, но тя никога не се впускаше в пространни отклонения".

Двете с Дора Габе никога на обсъждат любовния триъгълник, преобърнал живота им, но се съюзяват винаги когато някой обижда паметта на свидния им мъж.

За това свидетелства Блага Димитрова, която скоро след 9 септември 1944 г. посещава събрание на СБП в Софийския университет.

На него Людмил Стоянов обвинява Боян Пенев в "идеологически грешки".

Дора Габе не издържа и става да защити името му, същото прави и Елисавета Багряна.

"Разбирам застъпничеството и на съпругата, и на любовницата", подигравателно отвръща Стоянов.

Ехидният упрек не успява да промени изисканите им маниери: и двете са прекалено умни, за да изпадат в дребнави обяснения или оправдания. Но всяка от тях до края на живота си носи спомена за човека, оставил забележителна следа в съдбите им.

Това не им пречи да поддържат наглед благоприлично приятелство: така например Любен Георгиев си спомня, че през 1966 г. те посещават заедно с него Хисаря и обикалят безгрижно магазините.

Много по-съществена обаче е съвместната им дейност в българския ПЕН център, участията им в десетки конгреси в Европа, на които общуват с творци като Джеймс Джойс, Карел Чапек и Хайнрих Ман.

Любовната вражда в миналото не ги спира да работят заедно, както и да се поддържат по времето, когато след 1944 г. новата власт осъжда, убива или заточава много други интелектуалци.

Зад изтънчените обноски обаче по-проницателните съзират тлееща непримиримост.

През 1972 г. двете поетеси посещават заедно Празника на поезията в Добруджа и Георги Константинов споделя впечатленията си за "окото на тайфуна":

"Много поетически думи се изрекоха там, гърмяха аплодисменти и звъняха чаши, ала истинското сърце на празника беше красивата ревност, негласното съревнование между двете. От прецизния тоалет до заустената (и вдъхновена) рецитация, от краткия героичен танц в ресторанта до поетичната наздравица, изпита на един дъх – във всичко тогава трептеше волтовата дъга на едно половинвековно женско съперничество".

То остава до смъртта на Дора Габе през 1983 г., последвана от Багряна осем години по-късно.




Гласувай:
33



Следващ постинг
Предишен постинг

1. megg - Всеки от тримата
13.02.2014 21:27
оставя ярка следа. Остава.
Изкушавам се да цитирам част от стихотворението " Утринна " от цикъла " Омагьосаната душа" - в памет на Боян Пенев:

Пълно с любов е сърцето ми слабо, човешко,
пълно със земна любов и с възторг, и с умора,
както лозница, отрупана с гроздове тежки,
както с причастие чаша, налята догоре.

Толкова любов има в тези стихове на Багряна - едновременно пламенна и мъдра обич; порив и смирение, страдание...
Поздрав, Precoria, и благодаря за споделеното.
Приятна вечер! :)
цитирай
2. precoria - Вярно е,Megg,
13.02.2014 22:13
тук има много любов,от тази, която струи непрекъснато.Но ми се струва,че любовта и към Б Пенев е вече уморена,това е една от предпоследните и любови,макар, че е най мечтаната.Преди това са Митю Бошнаков-ученическа любов,умира рано,тя всъщност все обича хора белязани със знака на ранната гибел,след него е Тодор Христов-директор,силно влюбен в нея, а по късно като посланик обича Дора Габе, после идва съпруга и Иван Шапкарев,после е Александър Ликов с който тя има връзка за да направи "напук" на Дора и чак тогава идва БПенев-вече разведен с Дора Габе от преди 6 години.
Незнам от къде толкова много любов? Тия жени са извори на Любов! Как няма да оставят следи?
Благодаря за отношението.
Приятна вечер и на теб.
цитирай
3. emi1ts - 14.02.2014
14.02.2014 11:35
Много интересно! Не се намира много публична информация за видните ни личности , включително за Дора Габе и Багряна!
Надявам се да има още!
цитирай
4. emi1ts - 14.02.2014-Много интересно!
14.02.2014 11:45
Има много такива исторически факти от живота на видните ни личности за които
рядко се говори и не се знаят от много хора !

Честит празник! Пожелавам ти много любов!

цитирай
5. precoria - Анонимен
14.02.2014 12:34
Благоддаря Ви! Който и да сте искам да ви кажа,че днес имаме нужда от метафори,защото не можем с думи да обясним любовта.Тази, която не е емоция, не е някакво обикновено чувство,а е наше дело, наше решение...
И поетите са за това-да кажат "как",те са водещи, без да се изживяват като магьосници или пророци.Те са за това да провокират традиционните представи за любовта у нас.Нека на днешния ден това очакване за нейния смисъл да бъде взривено от ефекта на трудноуловимата,всеопрощаващата и вечна любов.И светът сътвори нов смисъл за нея.
Желая ви радост в сезоните на споделеността!Честит празник!
Поздрави!
цитирай
6. precoria - emi1 ts
14.02.2014 16:00
Има информация по този въпрос.Аз имам книгата "Младостта на Багряна" от Блага Димитрова и съпруга и, но в интернет може да се намери.
Повечето за тях е и в това , че и двете са били хубави и надарени поеси с голямо внимание от страна на тогавашния мъжки елит.Споделили са четирима мъже.Единия е Витеслав Незвал от Чешкото посолство,който е бил влюбен в Дора Габе и и епосветил написана книга, а после се влюбва в Лиза/Елисавета Багряна/.Другият е Тодор Христов-директор на училището в което е рабатела Лиза като млада учителка.По късно той е посланик и се влюбва в Дора Габе.С Александър Ликов историята е почти същата-Дора е имала шанс да се омъжи за него, но се намесва"коварната Лиза" и го отмъква.
И всеизвестна е историята със Боян Пенев-професор,ерудит,писател ,поет,близък до кръга"Мисъл",който първо е женен за Дора , а в покъсни години за Лиза.
Благодаря, че се обадихте.Честит празник!
Поздрави!
цитирай
7. takaini - Благодаря за интересните подробности!
17.02.2014 17:06
Вярно е,че всеки от тези личности носи със себе си и любов и омраза...
Но какво бихте ми казали за това,че Багряна умира на 98 години,а Великият Вапцаров само на 33 години!?Дали някои не са осъдени да живеят толкова много,заради грешките,които е можело да поправят!?
цитирай
8. precoria - Добре е
17.02.2014 18:47
когато ни се даде възможност да изправим грешките си още докато сме на тази земя.Продължителният живот едва ли обаче е гарант за това,но в общи линии е така.Отношението към божественото може да конституира личността.И да възвърне изгубени значения.Благодаря за присъствието!
цитирай
9. precoria - :)
03.03.2014 14:14
Мисля, че това може съотнесе и за сегашното. Има примери..Макар, че в случая и двете са влезли в христоматиите и както казвате са големи поетеси.Той-Б Пенев ,е бил близък до кръга "Мисъл",където са Пенчо Славейков, Яворов и други светила.
Има пороци и в горните кръгове.
Благодаря.
цитирай
10. distrelets - Много интересно!
20.03.2014 22:41
Много интересна и хубава статия! Прочетох я с голямо удоволствие!
цитирай
11. precoria - Distreliets
20.03.2014 23:17
Животът на големите е винаги интересен.
Благодаря ви за посещението.
Честита пролет!
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: precoria
Категория: Изкуство
Прочетен: 411667
Постинги: 162
Коментари: 855
Гласове: 5184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930