Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2013 23:13 - Двама романтици
Автор: precoria Категория: Музика   
Прочетен: 1777 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 17.05.2013 08:32


                    Ще стане въпрос за двама  композитори, които обитават върховете на романтизма,родени на 7 май, телци.Някога телеца е бил златен,а при тях славата и шума са наистина големи.Чайковски и Брамс.И при двамата важи,че живота-това са две жени,от които едната е майката и двамата понасят трудно смъртта на майките си.
                     Голям крайпътен камък на симфоничната музика е Пьотър Илиич Чайковски.С обич към руския народ създава втората си симфония.С""Лебедово езеро"" започва историята на руския класически балет, след това написва"Лешникотрошачката", и""Спящата красавица"".Приятелката му Надежда фон Мек е високо образована,с почит към музиката жена, отпуска  шест хиляди рубли годишно с което му създава творчески условия за работа.Работи в Русия и чужбина. Написва няколко опери, "" Дама пика"",""Йоланта"" и "Евгени Онегин"",които и до днес не слизат от сцените. Също като  Бетовен той вярва в Съдбата, но докато първия е решен да се пребори с нея то Чайковски се натоварва с мрачна философия по отношение на нея. Въпреки това първите му три симфонии преливат от мелодичност. Четвъртата е посветена на Надежда фон Мек и се изпълнява почти изцяло в пицикато или струнните инструменти не  използуват лъковете, а само дърпат струните.Петата  също носи жизнерадост,а Шестата наречена""Патетична "" e неговият Реквием, няколко дни след това той почива от холера.  Единсвеният поканен е при откриването на Карнеги хол в  Америка от руските композитори.
                      Има такава тенденция при романтиците, че колкото по интересни са ставали симфониите, толкова по дълго са работели върху тях и не са създавали толкова много на брой.Йоханес Брамс е композирал само четири симфонии.Прозвището ""Трите Б"" се отнася за него Бах и Бетовен.Негова приятелка става Клара Шуман/Вик/, след смъртта на съпруга и,като той посвещава творби и на Юлия Шуман, нейната дъщеря.Макар че е обграден от романтици Брамс се обръща и към класическите форми, като твърди , че винаги усеща зад себе си титанът Бетовен.По това време се заформили две музикални школи, новонемска със Лист и Вагнер и Лайпциска с Менделсон. Войнствуващият Вагнер не е можел да търпи никой освен себе си и Лист,смятал е ,че са изчерпани възможностите на чисто инструменталната симфония.И не е бил далеч от истината.Забележителна негова творба е Немски Реквием.Битува представата, че великият Брамс е бил с претенциите,че пръв е създал виенския валс ,преди там някакви си Щраусови фамилии?..,тъй като е живял във Виена.  
                      Какви безкрайни възможности се крият в преосмисляне на музикалните жанрове. 










Гласувай:
4



1. skarif - Великолепие...
17.05.2013 16:15
Клавирният концерт ми напомни шапката на "Студио "Десета муза"". Или греша?
Моята драма в класическата музика е, че познавам творбите, но трудно ги връзвам с имената на техните автори...хах! "Умиращият лебед"...да, не може да се сбърка. Дали някога ще отида на балет...? Константин Коцев...незабравим глас. А Брамс ми е далечно непознат.
Прекрасен стил на писане. Поздравления за постинга!
цитирай
2. precoria - Не знаеш, че познаваш Брамс,
17.05.2013 23:22
унгарски танц номер пет е толкова изпълняван и банален, но моята любов е номер две и дори трудно го намерих.Аз със това Студио съм се разминала,нямам телевизор, но слушам едно предаване на Аделина Александрова,което започва с Брамсова музика,трета симфония,а тя самата е луда по Брамс.
Така е, трудно се навързват творби със автори, това не е само при теб,но е въпрос на дълго и напоително слушане,и аз съм си в тъпичките,но при една хубава техника...сигорно се получава.Имам едно радио винаги на програма Христо Ботев, там има за слушане.Лебедово езеро не може да се сбърка,но и първия клавирен на Чайковски също...,ползуват го за реклами и какво ли не. Виж, ти си разбрала,че е гласът на Коннстантин Коцев.Браво!
Благодаря ти.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: precoria
Категория: Изкуство
Прочетен: 409479
Постинги: 162
Коментари: 855
Гласове: 5184
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031