Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2014 17:52 - Страстната седмица - предчувствия
Автор: precoria Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 6110 Коментари: 18 Гласове:
42

Последна промяна: 14.04.2014 10:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image


                          Това са дни на очакване, на предчувствия, а тайната на всяко предчувствие е, че нещата се  сбъдват в бъдеще.Като от това предчувствието не става по малко вярно.
                    Вперили сме поглед в едно сковано на кръст дърво и чакаме да се роди живот .Пирони, оцет,кръв,коварни пособия в които някой се е смирил до смърт за нас.В тия дни ни се иска да намерим и за себе си смирението и да се вмъкнем в смисъла на петъка и на неделята.Защото ние и без това висим на кръст,всеки по свой начин, а съботата с големите страдания оставяме на него, по негово искане и с наше съгласие...И затова го обичаме.
                           Точно сега духът на верните е бодър...,както никога  и предчувствията истински.Не говоря повече от изостреното възприемане на думите:"Не ще ви оставя сиротни"...В тях са и предчувствията ни.
                           Незнам дали се приближих до съдържанието на понятието "страстна седмица",но чувствувам нейния дълбоко етичен и общочовешки смисъл.


                                     



Гласувай:
43



Следващ постинг
Предишен постинг

1. emi1ts - Важно е човек винаги
13.04.2014 18:09
да търси смисъла,да си задава въпроси!
Поздрави и лека вечер :)
цитирай
2. donchevav - В Библията е казано ясно, че на чо...
13.04.2014 18:45
В Библията е казано ясно, че на човеците е отредено да умрат един път, а след това да се изправят пред Божия съд. И въпреки всичко Възкресението на Спасителя ни вълнува с драматичните си обрати. Защо - нали само той единствен е възкръснал /и още 5-6 души според Библията са възкръсвали - но те се съживявали временно, да изпълнят някаква мисия на земята и пак да умрат/. При това Възкресението поражда у нас различни, често нееднозначни вълнения - и като страдание, и като смирение, и като изкупление. Сложността на тези драматични чувства, примесени още с милост, болка, отчаяние, безнадеждност, скръб, примирение, пораждат според мене страстите велики на тази Велика седмица. Но най-важното за човека, за неговото душевно самосъхранение и себеуважение е надеждата, която вдъхва Възкресението - надежда за опрощение, шанс за вечен живот ликуване, а не за вечно изкупително угасване. Поздрави и хубава вечер, мила Петя!
цитирай
3. precoria - Еmi1ts
13.04.2014 20:04
Във връзка с пътя, който вървим трябва да си отговаряме и на много въпроси.Времето не е спряло,животът не е толкова прост трябва да опазим тази вечно жива частица във нас-душата...
Лека вечер и за теб!
цитирай
4. mt46 - Поздрав!...
13.04.2014 20:11
Явно без страдания няма спасение...
Лека вечер и добри предчувствия!...
цитирай
5. precoria - Donchevav
13.04.2014 20:31
Да, неминуемо ще застанем пред някакъв съд някога,дори и пред собствения си,но важно е да ли с грехове или без грехове...Нашите всемотивиращи аргументи и страсти дали ще са достатъчно приемливи за да ни избавят?Изобщо думата грях винаги раздвижва съзнанието и винаги засяга отношенията между Бога и човека.Особено като дойде това предвеликденско време.Как да превъзмогнем греха във нас.Правя път на всеки, който ни учи как да се борим срещу него,още повече на този Спасител от четирите евангелиета на Библията, която все нямаме време да четем, а всъщност тя съдържа това учение,което учи как грехът да няма власт над нас и как да се самосъхраним за бъдещето и вечността...
Спасителни мисли и вълнения до Великден!
Поздрави!
цитирай
6. distrelets - Днес исках да присъствам на Празничната Литургия...
13.04.2014 20:54
Днес исках да присъствам на Празничната Литургия в църтвата, но бях поела ангажимент да придружа моя близка, на поход на Витоша , който беше организиран от организация, за хора с увреждания. Присъствах на нещо, което за мен беше изключително събитие. Видях Доброта, разбрах смисъла на доброволчеството, видях щастливи лица и каузи за които човек си заслужава да се бори. Ще ви разкажа за този ден в мой постинг. Вярвам, че Той е видял и с Негова помощ хора, които не излизат с месеци и години отСофия днес бяха щастливи и изживяха един незабравим ден и се почувстваха пълноценни. :-) :-) :-)
цитирай
7. precoria - mt46
13.04.2014 21:05
Явно, ще продължим нататък и с греховете и със изкупителните страдания,защото така сме устроени.Дано някой поне ни помогне за страданията...
Желая ти спасение...
цитирай
8. precoria - Distrelets
13.04.2014 21:31
Диди, ти си присъствувала на нещо много нажно днес,където човеколюбието и добрината са определящи.Смисъла на идващия празник е изпълвал излета ви.Очаквам с нетърпение следващия ти постинг.Е,литургията и тя си заслужаваше да се изслуша.И толкова много хора имаше, което за по малък град като моя е за отбелязване.Почини си тази вечер.
Лека вечер и добър сън!
Поздрави!
цитирай
9. benitta - Хубави празници, Петя!
14.04.2014 08:55
Важно е да намерим за себе си смирението по принцип, не само в тези специални дни от годината и да се вмъкнем в смисъла на личното си съществуване. Да се осъзнаем, да си простим, да се пречистим и да се опитаме да предчувстваме ....възкръсването на по-добрите страсти в живота!
Слънчева седмица :)
цитирай
10. precoria - Benitta-Както казваш, много важно е и ние да ...
14.04.2014 10:19
Както казваш, много важно е и ние да си простим, защото може да ни е простено, а ние да задържаме нещата.Съвестта винаги прониква в най дълбоките човешки пластове и оценява доброто и злото.Тя е постоянно будна и денонощно предупреждава да не пожелаваме лошо и чуждо тъй като това веднага нахлува във битието ни.С духовни усилия да съприживеем и се пречистим тази седмица.
И на теб слънце, реално и в мислите ти!
Поздрави!
цитирай
11. ivoki - Нека се опитаме да не разпъваме И...
14.04.2014 11:12
Нека се опитаме да не разпъваме Иисус в себе си с бесовете , които носим-злоба, завист,алчност,горделивост, гняв, нетърпение, бездушие... и т.н.
цитирай
12. precoria - Ivoki
14.04.2014 11:47
Нашата християнска убеденост изисква пълно въздържание от всички тези неща, а и да не вършим на другите това, което е неприятно за самите нас.Потребно е човек да познае себе си, да обикне близките си и хората въобще и да придобие сили да върши очакваното от тях.Много хора развиват такова благородство, че се посвещават на човеколюбиви дела,а посвещението е нелека жертва.Клонките, които развяхме вчера, трябва да знаем,че са символ на любовта към Бога и да не позволяваме като ония юдеи да се прелива човешката в божията слава...
Поздрави и смислена Велика седмица!
цитирай
13. flymore - Човек, ако иска да бъде Човек,
14.04.2014 16:21
се вглежда в себе си и открива Бог именно там! Жалко е, че повечето хора Го търсят извън себе си...
Що касае страстната седмица, за мен тя е значима за еволюцията на цялото човечество и планетата Земя. За християните, осмислили кой е Иисус и кои сме, къде сме ние във времето.
Да възкресим светлото в душата и добротата!

Поздрави, мила, precoria за напомнянето!
Да ти е светло и топло в душата!:)<3
цитирай
14. precoria - Flymore
14.04.2014 17:15
Съвършено вярно е това,че Бог не е някъде другаде ,този висш разум съществува именно в самите нас.Той твори Вселената и поставя законите,гарантиращи нейната хармония.В тази седмица можем да направим връзка между евангелските събития и нашия собствен живот.Ето днес е велики понеделник когато се говори за изсъхналата смоковница/т.е. тази, която не дава плодове-в смисъл вяра,упование идр./-тя е обречена да изсъхне.Интересно с колко дълбоки смисли ни е обяснявал Исус...Изобщо цялата библия е така написана, но все не остава време за нея.
Радвам се, че си причастна на тази тема и се отби.
Хубава и смислена седмица.
цитирай
15. megg - Страданието подпечатва светостта...
14.04.2014 21:10
Добър вечер на Велики понеделник, Петя! Страстната седмица... тръгвайки от духовния смисъл на дните, минаваме през пътищата към себе си, търсейки; боли ни и... се радваме - така си мисля.
Много обичам боядисването на яйца - писани, шарени, червени ... с цялата им символика. И с красотата, и с радостта, която носят.
Добра седмица!
цитирай
16. precoria - megg
14.04.2014 21:37
Точно.Щом сме минали през страданието защо да не усетим светостта.И онази духовна сила с която да открием смисъла,а след това и пасхалната радост.А в следобеда на велики четвъртък изпод рецете ни ще останат онези"шарени и червени" боядисани яйца - едни от символите на празника.Пък и Той ни е завещал"Радвайте се"...
Добра и смислена седмица и за теб!
цитирай
17. melin - В живота си, съзнателно или несъ...
18.04.2014 12:36
В живота си,съзнателно или несъзнателно допускаме грехове.После идва страданието, защо сме допуснали тези грехове.Но Бог е милостив и ни праща спасение. Преди всичко да бъдем смирени.
Весели празници!
цитирай
18. precoria - melin
18.04.2014 13:38
Такъв е живота ни.Попадаме в греховен свят,идва изпитанието и излизаме от него.Започваме да храним нова надежда,слагаме ново начало.Ако сме си извадили поука ще бъдем вече смирени и няма да грешим, в противен случай нещата се повтарят.
Хубави празници и на теб,melin!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: precoria
Категория: Изкуство
Прочетен: 409358
Постинги: 162
Коментари: 855
Гласове: 5184
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031