Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2014 17:18 - Ако интелигенцията изчезне ,ще настъпи нощта на диктатутата
Автор: precoria Категория: Други   
Прочетен: 11589 Коментари: 30 Гласове:
42

Последна промяна: 09.05.2014 17:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Албер Камю: Ако интелигенцията изчезне, ще настъпи нощта на диктатурата
  • image
Френският писател и философ Албер Камю отстоява в живота и творчеството си своя избор „да не се съгласи да бъде с палача”. През 1957 г. Албер Камю получава Нобелова награда за литература за есето „Размишления за гилотината”, насочено срещу смъртното наказание. По повод връчването на наградата той заявява, че „не може да се приспособи към лъжата и робството, от които се ражда и размножава самотата”. И ако писателят има призвание, то е само да подкрепя „плахата надежда, родена, одухотворена и поддържана у милионите самотници”.

В края на Втората световна война Камю чете лекция пред студенти в Сорбоната в защита на интелигенцията:

„Бих искал сега да говоря за онова, което винаги е било против приятелството: лъжата и омразата. Наистина не можем да направим нищо по-добро от това да се освободим от тези две злини. Защото доста време им служихме. Последната и най-продължителна победа на фашизма се дължи до голяма степен на тях. И това остави трайни следи у нас. А можеше ли да бъде по-различно? От години омразата владееше всички. В продължение на четири зими и четири лета и ние бяхме под нейната власт.

Хора като мен и като вас, които сутрин галеха главите на децата си в метрото, вечер можеха да се превърнат в жестоки палачи. Служеха на омразата и лъжата. Четири години се измъчваха и убиваха хора, обезлюдяваха се села и градове. Четири години всеки французин заедно с първото си за деня кафе чрез утринния вестник поемаше поредната си порция от страх и омраза. И всичко това се утаяваше в душите ни.

Някои вестници ежедневно ни подтикват към омраза и насилие. Не бива да допускаме критиката да се превръща в клевета. Нашият опонент може би има право и ние трябва да се съобразим с неговите аргументи, дори с най-незначителните.

Какво означава всичко това? Че трябва да защитим интелигенцията. Убеден съм, че проблемът е в това. Преди няколко години, когато националсоциалистите заграбиха властта, Гьоринг възкликна: „Когато ми заговорят за интелигенцията, изваждам пистолета!”

Тази философия се разпростря и отвъд границите на Германия. През този период в цяла Европа интелигенцията беше в немилост. Разбира се, вина за това имаха и самите интелектуалци. Навсякъде триумфираха разни недоносени „философии”. После дойде войната, а след нея – катарзисът…

И днес на интелигенцията се гледа с лошо око, което означава, че врагът не е още победен. Опиташ ли се да говориш искрено, без предубеждения и без предварителни постулати, ще те обвинят в хитрост – няма да те разберат и приемат.

Като всички и аз познавам недостатъците на интелектуалците и зная, че в определени ситуации те биха могли да се превърнат в опасни животни, а също и в предатели. Но сега си мисля за онези мои събратя, които честно и смело – в продължение на четири години – отстояваха своите права, своето истинско място в обществото. Те направиха твърде много жертви, затова заслужават уважението на всички.

Да, ако тази интелигенция случайно изчезне, сигурно ще настъпи нощта на диктатурата. Нека да я защитим и да я уважаваме. И това ще бъде цената на нашето приятелство. Защото приятелството е привилегия на свободните хора, защото няма свобода без уважение и приятелство.

Накрая бих искал да се обърна към вас, младите, студентите. Не съм от онези, които са призвани да проповядват. Ако имах това право, бих препоръчал само едно: да се обичате. И да не отстъпвате от своите принципи. Да не се поддавате на лъжата, коварството и насилието. Когато една нация е свободна, тя е честна и силна. Тогава хората могат да открият истинските неща в живота и да се почувстват най-сетне щастливи.”





Гласувай:
42



1. born - Съгласен съм с подобна теза, при ...
09.05.2014 18:10
Съгласен съм с подобна теза, при условие, че има истинска интелигенция.
цитирай
2. flymore - Да уважаваме човешкото!
09.05.2014 18:12
"...Ако имах това право, бих препоръчал само едно: да се обичате. И да не отстъпвате от своите принципи. Да не се поддавате на лъжата, коварството и насилието. Когато една нация е свободна, тя е честна и силна. Тогава хората могат да открият истинските неща в живота и да се почувстват най-сетне щастливи.”

Благодаря, precoria! Поздрав!:)
цитирай
3. ivoki - В България, не е ли така вече? :-(...
09.05.2014 18:23
В България , не е ли така вече? :-(((
цитирай
4. precoria - Born
09.05.2014 18:36
Интелектуалеца е противник на всяко зло,свободен и свободолюбив,истинонолюбив, а такива хора има, за мен те са истинската интелигенция.Важно е дали са в правата си да се борят или нещо,някой потиска функциите им и са в невъзможност.
Поздрави!
цитирай
5. precoria - flymore
09.05.2014 18:50
Определяща е принципността на интелектуалеца,неговата ангажираност и роля в събитията около него,участие във вербалните битки за и против свободата на всеки отделен индивид, моралната проверка...
Нека всеки открие себе си в търсенето на истинските неща и щастието в крайна сметка.
Благодаря и аз Flymore.
Поздрави!
цитирай
6. precoria - Ivoki
09.05.2014 18:54
Мисля, че все още не сме стигнали до там, но подготвени хора има,истински, честни и обичащи всичко родно...
Поздрави!
цитирай
7. mt46 - Поздрав!...
09.05.2014 20:07
Чел съм "Чумата" на Камю - велик роман... По мое мнение А. Камю и Сартр са последните големи западноевропейски писатели, философи, интелектуалци... От средата на миналия век интелектуализмът бе заменен от диктатурата на комерсиализма /с цел оглупяване, манипулиране, зомбиране на хората/...
цитирай
8. emi1ts - Поздравления за темата precoria!
09.05.2014 20:09
Истинските ценности са непреходни.
Да не се служи на омразата и лъжата и да се подкрепят
достойните хора които успяват да отстояват себе си-
за да не изчезнат!Много силно,много вярно но не го правим
за съжаление!
Поздрави:))
цитирай
9. benitta - .....
09.05.2014 21:20
Да се обичаме и да отстояваме твърдо принципите си за мен е мото! Обаче, трудно е... Толкова е трудно да отстояваш принципи, усещането е като битка, борба!
Аз малко песимистично (или твърде реалистично) ще кажа, че интелигенция винаги ще има, но също така ще има лъжа, коварство и насилие...
Петя, отново ни поднасяш миг за размисъл :)
Хубава вечер и поздрави!
цитирай
10. born - За Българския интелектуалец
09.05.2014 21:28
АМАН ОТ ПИЕНИ ХОРА!
Posted on април 18, 2014 by vlado-trifonov

"Върви тия дни някаква тупурдия по медиите, свързана с един писател (К.Т.) и един телевизионен водещ (К. К.) Писателят бил поканен от водещия да си каже мнението за нещо, на водещия обаче не му стигнало времето и писателят останал на сухо. След което писателят се обидил заради проявеното неуважително отношение към неговата писателска персона и се жалвал на приятелите си във „Фейсбук”. Водещият, да не остане назад, упрекнал писателя, че хабер си няма от драматургията на едно телевизионно предаване и му съобщил, че е комплексар, фантазьор и сополанко. Сополанко ли, ти пък си слабосилен старец, израснал в противно време – отвърнал на удара писателят.

Епитети и сравнения – на корем, за радост на медиините сеирджии и форумните запалянковци.



Спомням си преди години как Виктор Пасков и Георги Господинов се сдъвкаха, кой по-голям го вади – разбирай, кой е по-голям писател от двамата; разбирай – кой е по-ерудиран. Пасков се беше вбесил и наричаше Господинов шампанизиран и хайверизиран от Сорос среден интелигент. Господинов на свой ред изобличаваше опонента си, че не знаел какво бил казал римският политик Катилина еди-къде си.

Единият цакаше със своята дисертация на тема „… кино, радио и реклама у Вапцаров” или нещо подобно, а другият надцакваше с романа „Германия – мръсна приказка” и как във Франция я били продавали с червена обложка. „Аматьор!” – нападаше фронтално Пасков. „Аман от пиени хора” – бранеше се околовръстно Господинов. В крайна сметка така и не се разбра, кой от двамата е баш майсторът.

Тогава написах, че точно такива „интелектуални” полемики като господиново-пасковата искат управляващите, за да им върви управлението. И че в държава, ръководена от службите, с аграрно мислене и аграрни обноски, няма как да виреят интелектуалци. Ако пък някога е имало такива, те отдавна са си грабнали шапките и са отпрашили след щъркелите. Днес твърдя същото и се сещам за брилянтния Константин Павлов."
цитирай
11. born - Продължение
09.05.2014 21:30
Горният цитат е от блога на Владо Трифонов.
Това не означава, че в РБ няма и читави интелектуалци. Дано да станат повече !
Поздрави за добрия постинг !
цитирай
12. precoria - mt46
09.05.2014 22:14
Това са любими писатели,философи, екзистенциалисти,моралисти, нобелисти със влияние върху социалните процеси.Когато говоря за Камю имам предвид"Разбунтуваният човек",която ми е попадала,а тия есета тук също са много показателни.
Това за комерса е вярно,но мисля, че има и неманипулирани хора, които опазиха въгледите си и ги отстояват.
Благодаря за отношението.
цитирай
13. precoria - Еmi1ts
09.05.2014 22:34
Няма такава политика за опазване на интелектуалците и изобщо на достойните хора,а може би трябва да има.Пък и те мисля сами работят за собствения си имидж,защото днес интелектуалеца е като морален психотерапевт на себеподобните си и участвува в изработването на становищата в различни области и е обграден с благодарност.Би трябвало да сме по съпричастни към делата му...
Благодаря за споденото,Еми.
Поздрави1
цитирай
14. precoria - Benitta
09.05.2014 22:52
Бени,няма нищо лесно.Виждаш, целият живот е борба.Това , че тук ние с тебе си говорим,не е по различно.Но нали така се ражда Истината,а нали единствено нея търсим?Да, животът някакси е бинарно устроен, от едната страна така ,от другата иначе.Но тъй върви Светът,тъй е било и тъй ще бъде.Да му мисли онзи, който е заел неправилна позиция...
Благодаря ти .
Поздрави и пази принципите си!

цитирай
15. precoria - Born
09.05.2014 23:21
Благодаря за цитата от блога на Владо Трифонов.Знам,че този въпрос се разисква по блоговете, той не е от вчера.Нека повече хора го включат в тематиката си, все пак е парлива тема и от нея и от други подобни зависим като народ.Случва се интелектууалци да се обвиняват взаимно и да бъдат обвинявани,това касае личният им статус, пък нека да се тренират във жанра морална проверка.често наблюдаваме подобно явление-кой крив, кой прав,борба за истинския интелектуален имидж,за връщане на изгубеното достойнство на интелектуалеца.
Казваш, че има и"читави"интелектуалци ,аз също мисля , че има много свястни хора,хора-глашашатаи на чуждото нещастие,правозащитници,борци за истината,интелектуални добротворци ,които посещават дебати и кръгли маси и не са изгубени за каузата,някои от тях десиденти...Но страшния водовъртеж на живата ги всмуква във своята паст и гледа да ги обзкуражи...Сложно е...
Благодаря за отношението.
цитирай
16. distrelets - "Не съм от онези, които са п...
10.05.2014 00:56
"Не съм от онези, които са призвани да проповядват. Ако имах това право, бих препоръчал само едно: да се обичате."

Ако бяхме по човеколюбиви и светът щеше да е по друг! Така е по моето скромно мнение! Благодаря, Петя за хубаввата публикация !!!!
цитирай
17. precoria - Distrelets
10.05.2014 01:41
Понякога любовта отсъствува,но щом се постегнем и я призовем тя отново идва.И ние все пак бутаме "оня" камък към върха.На Сизиф камъка.Трудно е,светът безпаметно се движи нанякъде...
Лека нощ,Диди!
цитирай
18. kbalenciaga - precoria, не е точно така
10.05.2014 12:15
"...аз също мисля , че има много свястни хора,хора-глашашатаи на чуждото нещастие,правозащитници,борци за истината,интелектуални добротворци ,които посещават дебати и кръгли маси и не са изгубени за каузата,някои от тях десиденти..."

Интелигентните хора никой не ги допуска до кръгли маси, особено що се касае до медиите с голям зрителски интерес.

Вземи например "Референдум" по БНТ 1. Тотална пародия!
Триумф на просташкото манипулиране и демагогията.
А Георги Лозанов го "играе" подлога в Цирка на олигарсите!

Та в тази връзка къде според тебе са интелектуалците, за които говориш?
Би ли споменал няколко имена.
цитирай
19. precoria - kbalenciaga
10.05.2014 12:57
Права сте, откъм кръгли маси местата на интелектуалците са празни,пък и няма случващи се такива.Аз не гледам много телевизия и побързах да го кажа,макар че там съм уточнила, че дори и да ги има,тях интелектуалците, те са потиснати и обезкуражени .Мой познат наскоро ми обясни, че не знае къде е неговата, само неговата идентификационна точка,тази от която ще черпи сила за своя ангажимент в полза на доброто.В нашия град искат да събарят лятна библиотека, защо, кому пречи това светло местенце? Но в знак, че са прави интелектуалците изваждат своите книжни мечове,своите статии, своите публикувани книги,където се излагат на опасност, но казват истината.Тук, в блога например насккоро изчетохме неиздадения все още роман на наш съблогър, "Литературен вестник" е със ясно изразени позиции на авторите..
Това от части мога да ви кажа.
Поздрави,Kbalenciaga.
цитирай
20. blackpredator - Коя интелигенция?
10.05.2014 15:38
Албер Камю написа:
Ако интелигенцията изчезне, ще настъпи нощта на диктатурата

Съдейки по Камю и коментарите под постинга, визира се малка част от интелигенцията.
Бих казал незначителна.
За мен интелигенция са всичките физици, химици, IT специалисти, всичките с "инж." отпред и с диплом отзад.
И чак накрая в галерията, тъй наречената "художествено-творческа" интелигенция, прозираща в словото на Камю и коментарите.

И за нея:
Поравно съм живял във времето преди и после.
Определено смятам, че художествено-творческата интелигенция като известен урод от времето оно, просто се доматериализира в изконната си същност - материално-творческа интелигенция.
Въобще не смятам, че тя е примера за духовна свобода.
Напротив, тя е Чочарка след зуавите...
По скоро бих възкликнал като Гьоринг: „Когато ми заговорят за интелигенцията /българската в общоприетото понятие/, изваждам пистолета!”

С нея, нощта на диктатурата е гарантирана...
цитирай
21. blackpredator - не харесвам педерацията "да го одобри"
10.05.2014 15:40
за мен е афиш за духовен афиф
цитирай
22. kbalenciaga - Е защо не гледате телевизия(има някаква мода в това)?
10.05.2014 15:40

В днешно време телевизията е водеща във формирането на обществените мнения и нагласи. А като абдикират интелигентните хора, се вижда какво се получава, особено в България.
Водещите телевизии бълват простотия, насилие, измами, манипулации на килограм.

Нали точно интелигенцията е добре, да е водеща в едно общество?
А така като се свие, като се отдръпне, водачи и носители стават лицемерните, наглите, нахалните, подлите , лъжливите, алчните измамници, които са слуги на олигарсите!

И после се говори, защо така е станало, а не по друг начин.
Еми няма как да се получи от само себе си...няма как.

цитирай
23. precoria - blackpredator
10.05.2014 16:22
Дори и да вземем само тази част от интелигенцията,която отговаря на това ,която отговаря на това име-пак си заслужава да се отбележи, че има такива хора.Никой не ги е броил колко са.
Мисля, че има "физици, химици", пък и част творческата интелигенция, която не влиза под този знаменател...,за тях не става днес въпрос.Да се надявамме, че не са малко тези хора, които заслужават това име...
Поздрави,bleackpredator!
цитирай
24. precoria - kbalenciaga
10.05.2014 16:37
Не мисля,че само единствено телевизията може да оформи общественото мнение и нагласа.Отдадена съм на други занимания.Права сте , че интелигентните хора не трябва да абдикират, за да не остава вакуум, който да се пълни с грозни неща,да не допускат хаостност около себе си...Но не е задължително да се превръщат в екземпляри от политическата фауна.Важно е да усещат своята роля на точното място.
Поздрави!
цитирай
25. kbalenciaga - precoria
10.05.2014 17:07
Прав съм.
Разбира се, за интелигентните хора не само че не е задължително "да се превръщат в екземпляри от политическата фауна", но и няма как да се включат в този Цирк наречен политика, в роли които им натрапват.

Въпроса е, че всичко вече е политика. И те докато са се отдръпнали и свили , други на тяхно място се представят за интелигенция.
Така тотално се обърква обществото, в частност българското.
Сега се сетих за такова недоразумение, което се представя за част от тази "интелигенция". Говоря за Нешка Робева.
После такива като нея учат хората на морал, на съвест, на честност.

цитирай
26. precoria - kbalenciagaТака е. Стоят нашите интелектуалци ...
10.05.2014 17:46
Така е .Стоят нашите интелектуалци някъде свити , мнението им не е застраховано от манипулации и какво ли още не.Стоят отчаяно и обръщат в ръце книга на известен автор в ръцете си.
Примера ви е удачен,това, че имаш зад гърба си световни постижения не означава морал и всичко останало.
Не мога да се сетя за някакво ярко име в това отношение,ако ми дойде нещо на ум ще ви се обадя.
Поздрави засега.
цитирай
27. dimat - Подкрепям напълно номер 20.И аз бих възкликнал,"коя интелигенция".
10.05.2014 17:49
Кой знае защо,повечето хора под "интелигенция",разбират само "художествено-творческата",а това е само една, незначителна част, от цялата такава.А къде е всъщност,"нравствената" интелигенция и може ли въобще, да се говори за такава?Погледнете само политико -олигархичната ни система.Там бъка от "интелигенти".Колко от нас се възхищават от тях и техните творения?Накрая,да погледнем и себе си?Кои сме ние(кой съм аз),независимо,дали се причислявам към интелигенцията,или не.Колко лица има тази интелигенция.Къде и как е създадена и отгледана?И изобщо,трябва ли някой да създава специални условия,за "отглеждането" и.Може ли,"тя",да бъде нещо различно,отделно,специално,от целия народ,към който принадлежи?В този смисъл,аз,който съм един "никой" пред Камю,мога като представител на "народните маси" отгледали интелигенти като него,да не се съглася с мнението му,че някой трябва специално да защитава интелигенцията.Тя трябва просто да се развива в средата,в която се развива целокупния народ и от тази си позиция,да защитава себе си.Иначе,този,който я защитава,че я превърне в свой доброволен роб и слуга.От позицията си на "защитаван" ,не можеш да бъдеш независим и изчезва и твоето собствено мнение,а с това и ти,като "интелигент".
цитирай
28. precoria - Dimat
10.05.2014 18:42
Не само нравствена,мисля, че трябва да бъде социално ангажирана и жертвена.В името на високи идеали.Нямам представа как и къде трябва да бъде отгледана?Сама си отговарям по някакъв начин и вие направете същото.Трябва да произлиза от народа и да му служи.Ангажиментът и не трябва да се разминава с целта.Трябва да бъде на страната на жертвата.Разбира се, че не трябва да се отглежда и защитава от партии, групи, касти,защото ще е налице зависимостта от тях.Остава това да има съвест,морал , интелект и добро служение на народа и Републиката.Идеалната интелигенция трябва да изгглежда така.Дали я има у нас и ще я има ли е въпрос,който трябва да има положителен отговор.
Поздрави за вас,Dimat!
цитирай
29. marlena - Няма европейски писател, който да е
10.05.2014 21:53
по- нужен на Европа сега, както е бил нужен и тогава- по време на войната, по време на терора непосредствено след нея, по време на Унгарското въстание. Той е единственият интелектуалец, осмелил се да потърси сметка на управниците на западните държави защо допускат да бъдат убивани демократи като Никола Петков, както и за това, че не оказват никаква подкрепа на унгарския народ във въстанието му през 1956г. (виж Камю "Кръвта на унгарците"). Но сигурно ако беше жив, щеше пак да бъде охулван и мразен и от леви, и от десни. И сигурно пак щеше да катастрофира.
цитирай
30. precoria - Marlena
10.05.2014 22:34
Екзистенциалист,върши всичко под подтика на целия околен свят.Създава съвършени творби за разрива между човека и света,шедьоври в белетристиката.Един от героите му приема да умре за исттината,дълбоко влюбен в слънцето, което не хвърля сянка...Но сигурно ако беше наш съвременник не му мърдаше омразата и охулването.Човек и писател не само на политическите действия, но и на непосредствените такива.
Радвам се ,че сте тук Marlena и сте съпричастна на моя постинг
Ще ви очаквам отново.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: precoria
Категория: Изкуство
Прочетен: 409399
Постинги: 162
Коментари: 855
Гласове: 5184
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031