Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2014 21:35 - Екзюпери:Цитадело, ще те съградя в човешкото сърце
Автор: precoria Категория: Други   
Прочетен: 4839 Коментари: 12 Гласове:
31

Последна промяна: 24.01.2014 14:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Екзюпери: Цитадело,ще те съградя в човешкото сърце
  • image
Публикуваме размисли на Антоан дьо Сент-Екзюпери от неговите „Военни записки”. Екзюпери е роден на 29 юни 1900 г. При постъпването си като войник е назначен в първи авиационен полк в Страсбург, където със свои средства завършва гражданското авиационно дружество. След много перипетии Екзюпери получава разрешение от командира на своята част да започне интензивна летателна подготовка, а през 1921 г. получава пилотски диплом. След краткото си присъствие във военната авиация започва да лети в обществения транспорт. По време на Втората световна война се връща като действащ пилот във военната авиация. На 31 юли 1944 г. авторът на "Малкият принц" не се завръща в базата си. До днес тялото и самолетът му не са открити.

Не ценя особено физическата смелост, а животът ме е научил какво значи истинска смелост: това е способността да се противостои на присъдата на обкръжението. Зная, че когато фотографирах от въздуха Майнц или Есен, от мен се искаше смелост, различна от онази, която ми позволи да понеса две години оскърбления и клевети, без да се отклоня от пътя, който ми чертаеше съвестта.

„Човекът въобще” не съществува. Катедралата е изградена от камъни. Камъните образуват катедралата. Но катедралата облагородява всеки от тези камъни. Те стават камъни, с които е построена катедралата. Така и вие ще намерите братството в нещо по-голямо от вас. Защото хората са братя „в” нещо. Не са братя въобще. Хората жадуват да си намерят някаква връзка. Тази връзка може да бъде частна. Гърбавите могат да образуват секта на гърбавите. Който не е гърбав, няма да бъде приет в нея. Но гордостта на християнската цивилизация, от която произхождаме и която принадлежи на всички нас – вярваши и невярващи, е, че търси тази връзка във всеобщото.

Под жертва разбирам безвъзмездния дар. Дар, който не изисква нищо в замяна. Вас ви формира не това, което получавате, а онова, което давате. Усилията, които отдавате на общността, образуват общността. А наличието на една общност обогатява собствената ви същност.

Не разбирате ли, че някъде сме сбъркали пътя? Човешкият мравуняк е по-богат от преди, имаме повече блага и повече свободно време и все пак ни липсва нещо съществено, което ни е трудно да определим. По-малко се чувстваме човеци, някъде сме изгубили някои свои тайнствени привилегии.

Върни ми правото да се подлагам на изпитания. Голямо интелектуално отвращение буди твърдението, че трябва да се държат в безопасност „онези, които представляват някаква ценност”. Само с активно участие в събитията може да се играе действена роля. И ако „онези, които имат някаква ценност”, са солта на земята, те трябва да се смесят със земята. Не можеш да кажеш „ние”, ако стоиш настрана. Или ако го кажеш, си просто мръсник.

Ние се бием, за да няма право никой да чете публично писмата ни, за да не бъдем подчинени на масата. За да се молим, когато ни се иска, ако сме религиозни. За да пишем както ни харесва, ако сме поети. Бием се, за да спечелим една война, която е разположена точно на границата на вътрешното царство.

Онова, което представлява достойнството на света, ще бъде спасено само при едно условие: да помним! А достойнството на света е милосърдието (зачеркнато: уважението), любовта към знанието и уважението към вътрешния човек. Вярвам, че някъде на земята това все още намира отзвук. „Не прави на ближния си онова, което не искаш да правят на теб, защото ближният си самият ти".

Болно ми е за моето поколение, което е опразнено от всякакава човешка същност. То не знае друга форма на живот освен баровете, математиката и автомобилите „Бугати” и сега изведнъж се оказва въвлечено в чисто стадна дейност, която е съвършено безцветна... Всяка лиричност звучи смешно. Хората не искат да бъдат събудени за какъвто и да било духовен живот. Те и на война приличат на добросъвестни работници на конвейр. Както казва американската младеж, „ние честно извършваме тази неблагодарна работа”.

В нашата епоха на разводи хората също тъй лесно „се развеждат” и с вещите. Хладилниците са взаимнозаменяеми. Къщите също, ако са сглобяеми. Жените също. Или религията. Или партията. Дори измяната става невъзможна: кому да измениш. Ако има измяна, то към кого? Човешка пустиня. Колко е послушно и кротко човешкото стадо!

Западната християнска цивилизация е отговорна за надвисналата над нея заплаха. Какво е направила тя през последните осемдесет години, за да се съживят нейните ценности в човешкото сърце? Като нова етика се предлагат формулата „Забогатявайте!” на Гизо (Франсоа Гизо, 1787–1874, един от политическите лидери на Юлската монархия във Франция) или американският комфорт.

Човечеството бе поставено пред повелителната необходимост да изтръгне човека от робството, като му обезпечи плодовете от неговия труд, поради което започнахме да отделяме голямо внимание на обменната стойност на труда. На труда като стока. Но не трябва да забравяме, че един от най-важните аспекти на труда не е заплатата, която той дава на човека, а духовното богатство, с което го дарява. У хирурга, физика, градинаря има нещо по-човешко, отколкото у играча на бридж. Едната страна на труда ни храни, другата ни изгражда. Изгражда ни себеотдаването в труда.

Осем години работех като пилот в гражданската авиация. Получавах заплата. Всеки месец благодарение на изработените пари можех да си позволя някои от желаните блага. Но ако работата ми в авиацията ми осигуряваше само тези някакви там изгоди, щях ли да я обичам толкова много? Тя ми даде много повече. Но трябва да призная, че ме е обогатявала истински само когато съм давал повече, отколкото съм получавал.

Моят труд би пропаднал напразно, ако просто само ми осигуряваше средства за препитание и не ми създаваше чувството за причастност „към” нещо. Ако не ме правеше пилот на определена линия, градинар на определена градина, архитект на определена катедрала, войник на конкретната Франция. Прокарването на новите линии обогатяваше сърцата ни, защото изискваше жертви. Линията се раждаше от нашите жертви. А благодарение на нея се раждахме и ние. Ако днес срещна някой другар, мога да му кажа: „Спомняш ли си?” Това бяха прекрасни времена, защото, свързани с общите жертви, ние се обичахме един друг.”





Гласувай:
31



1. skarif - :)
22.01.2014 22:47
Велик ум!
"Любовта е упражняване в молитва"... Дано цитирам правилно... Трудно се забравят словата му. Именно слова, а не просто думи. Хубава вечер! :)
цитирай
2. precoria - От французите,само той!
22.01.2014 22:57
"Любовта е упражнядане в молитва,а молитвата -упражняване в мълчание".Това голямо и красиво чело на главата му може да говори само за велик ум.Благодаря ,че ме посети.Хубава вечер и на теб!
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздрав!
23.01.2014 10:14
Благодаря ти, че ми напомни за този велик творец и човек...
цитирай
4. precoria - Велик е,
23.01.2014 11:34
кой може да го каже така:"Трябва да се възстанови човекът.Той е принципът на моята победа..."Благодаря и аз.
цитирай
5. rustam - Всъщност
23.01.2014 18:07
завръщането му в бойната авиация става под американски флаг! Дьо Гол му отказва да го приеме като летец в своите войски. През 2009 на 94 години почина немският летец, който го е свалил над Средиземно море. Оставил е писмени признания, но е таял тайната до смъртта си.
цитирай
6. precoria - Благодаря за тази информация,
23.01.2014 19:25
но незнам как може да се завърне в авиацията след като е бил навършил пределна възраст, 35 години, за военен летец.И този немец защо пък да не проговори и колко са верни писмените му признания.Оставам с малка резерва.Но ако е така то е от любов към "своята метална птица"и приет, неприет от Дьо Гол той във себе си е останал "син на Франция".Поздрав!
цитирай
7. megg - Здравей, Precoria!
24.01.2014 12:39
Докато четях, си спомних за един от любимите моменти от " Малкият принц":
" Ако аз разполагах - каза си малкият принц - с петдесет и три минути, бих тръгнал съвсем спокойно към някой извор... "
И си мисля какъв богат и благословен извор е Екзюпери, и колко е хубаво да намерим свободни минути да споделим, да прочетем, да препрочетем...
Благодаря ти и хубав ден! :)
цитирай
8. precoria - Още за изворите-от "Цитаделата"
24.01.2014 13:45
""...Нима една пустиня е приятна за тези, които са изгубили пътя и умират от жажда?А аз казвам, че ако изворът е бил вграден и възпят в сърцето ти,когато си на път да се слееш с пясъка,той влива в теб спокойни води,които не са от нещата , а са от смисъла на нещата, и аз ще съумея да изтръгна усмивка от лицето ти припомняйки ти сладката песен на изворите.
Как няма да ме последваш тогава?АЗ СЪМ ТВОЕТО ЗНАЧЕНИЕ.С ТОВА АЗ ОМАГЬОСВАМ ТВОЯ ПЯСЪК.ОТКРИВАМ ТИ ЛЮБОВТА.ОТ ЕДНО УХАНИЕ СЪЗДАВАМ ИМПЕРИЯ....!
......Моят подарък ще бъде да ти поднеса Млечният път над града.Понеже подаръците ми са скромни.Казвал съм ти, че това са жилищата на хората разпръснати под звездите..."
Екзюпери си отиде от нас,на своята планета,като Малкия принц за да не се върне никога като него.Обичан автор и човек!
Благодаря ти и аз,че дойде.Светъл ден!
цитирай
9. bven - Как ви звучи това днес?:
24.01.2014 20:00
Болно ми е за моето поколение, което е опразнено от всякакава човешка същност. То не знае друга форма на живот освен баровете, математиката и автомобилите „Бугати” и сега изведнъж се оказва въвлечено в чисто стадна дейност, която е съвършено безцветна...
цитирай
10. precoria - Звучи тревожно с тия думи и сега,
24.01.2014 21:42
макар, че те са казани за неговото поколение.Той ненавижда и онази епоха,която,според него превръща човека в "послушно и кротко животно",ненавижда всяка философия,която създава "хора термити",която обезличава човешката личност и заличава вековни добродетели.Явно е изживял огромна идейна еволюция...Ако знае колко е актуален и сега с тия си изповеди,сърцето му би кръвнало наново от сегашните несправедливости и липса на духовни богатства...
В една от книгите си казва:"Любовта е зов за любов.Както и културата.Тя се крие в самата жажда.Ала как да култивираш жаждата...?"
Благадаря ви,bven,че се отбихте.Приятно ми беше.
цитирай
11. distrelets - Велик е!
20.03.2014 23:35
" Бием се, за да спечелим една война, която е разположена точно на границата на вътрешното царство."
ИМА КАКВО ДА СЕ ЧЕТЕ В ТВОЯТА КЪЩИЧКА! :-)
цитирай
12. precoria - Distrelets
21.03.2014 09:13
Предпочитан и любим,който добре ни обяснява "човешката пустиня".
Благгодаря ви.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: precoria
Категория: Изкуство
Прочетен: 411150
Постинги: 162
Коментари: 855
Гласове: 5184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930